Десерт крем-брюле родом із Франції. Готується він у духовці із заварного крему та подають його в порційних формах із фаянсу чи кераміки. Родзинка цієї страви – наявність зверху апетитної карамельної скоринки. Завдяки використанню в процесі приготування тільки яєчних жовтків, виходить ніжний за консистенцією крем.
Існує класичний рецепт крем-брюле, який можна модернізувати на свій смак додаванням різних інгредієнтів (шоколаду, рому, кориці та іншого). Наприклад, щоб отримати шоколадний крем-брюле в гарячих вершках слід розтопити плитку темного шоколаду. А на додачу можна подати морозиво чи лікер, буде ще смачніше!
Секрети приготування
Щоб правильно приготувати французький крем-брюле в домашніх умовах, рекомендується враховувати низку нюансів:
- базовий компонент крем-брюле – вершки, тому беріть їх максимально жирні (33%);
- можна і не нагрівати попередньо вершки, але тоді час випікання значно продовжиться;
- вийміть із холодильника заздалегідь усі необхідні інгредієнти, щоб вони були кімнатною температурою;
- не виставляйте занадто високу температуру при випіканні, щоб не згорнулися жовтки (достатньо 120 - 130 ° С.);
- хрумку скоринку на поверхні можна підготувати за допомогою пальника або духової шафи, шляхом виставлення режиму гриль на 3-4 хвилини. Або зробіть карамель окремо і після остигання десерту, залийте її зверху.
Десерт готується у спеціальних формах. Їхній обсяг варіюється в межах 50-250 мл. Не бажано робити десерт масою більше 120 грамів, інакше він погано підніматиметься.
Інгредієнти
Що потрібно для класичного крем-брюле:
- вершки (33% жирності) – 500 мл;
- яєчні жовтки – 5 шт.;
- цукор - 80 гр.;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка (або паличка ванілі);
- тростинний цукор – 2 ст. ложки (для приготування карамельної скоринки).
Покроковий рецепт крем-брюле
1. Розігрійте духовку до 130-140 С°. А тим часом у миску розбийте жовтки та додайте цукровий пісок. Перемішайте віночком.
2. У сотейник з товстим дном налийте вершки та внесіть ваніль (можна взяти натуральний стручок, з якого потрібно дістати м'якоть). На невеликому вогні доведіть до кипіння, потім відключіть підігрів. Зачекайте 15 хвилин, потім вийміть ванільний стручок. Якщо ви використовували екстракт або порошок, то достатньо прокип'ятити вершки з ваніллю і не наполягати.
3. Введіть половину вершків у жовтки, одночасно помішуючи. Суміш, що вийшла, перелийте до вершків, що залишилися.
4. Розлийте крем по формах і поставте їх у глибоке деко в духовці. У лист налийте води на 2/3 висоти форм (необхідно, щоб нагрівання відбувалося рівномірно).
5. Випікайте протягом 30-40 хв. на режимі нагрівання зверху та знизу (без конвекції). Головне слідкуйте, щоб крем не став густим, але й не зварився. Перевірити готовність можна так: злегка потрясіть форму і по центру десерт повинен тремтіти.
6. Обережно дістаньте крем із духовки і відразу формочки і дайте трохи охолонути. Потім виймайте десерт, потримавши на водяній бані, дайте йому остаточно охолонути і заберіть у холодне місце на 3 години.
7. Щоб карамельна шапочка не розм'якшилася, робіть її безпосередньо перед подачею. Промокніть її паперовим рушником і присипте цукровим піском.
8. Окремо варто розповісти про крем-брюле для торта або чізкейка. Він трохи відрізняється від класичного варіанта. Тут треба охолоджені збиті вершки додати поступово 2 ст. ложки вареного згущеного молока і довести до однорідної консистенції. Готовим кремом потім промазати коржі торта.
Смачного!
La-torta.ua - все для приготування в домашніх умовах. Придбати все необхідне для випікання ви можете у спеціалізованому магазині для кондитерів. Щоб познайомитися з асортиментом продукції, зайдіть на сайт la-torta.ua.
Можливо, вас зацікавить: Рецепт сирників