крем брюлє

Десерт крем-брюле родом із Франції. Готується він у духовці із заварного крему та подають його в порційних формах із фаянсу чи кераміки. Родзинка цієї страви – наявність зверху апетитної карамельної скоринки. Завдяки використанню в процесі приготування тільки яєчних жовтків, виходить ніжний за консистенцією крем.

Існує класичний рецепт крем-брюле, який можна модернізувати на свій смак додаванням різних інгредієнтів (шоколаду, рому, кориці та іншого). Наприклад, щоб отримати шоколадний крем-брюле в гарячих вершках слід розтопити плитку темного шоколаду. А на додачу можна подати морозиво чи лікер, буде ще смачніше!

Секрети приготування

Щоб правильно приготувати французький крем-брюле в домашніх умовах, рекомендується враховувати низку нюансів:

  • базовий компонент крем-брюле – вершки, тому беріть їх максимально жирні (33%);
  • можна і не нагрівати попередньо вершки, але тоді час випікання значно продовжиться;
  • вийміть із холодильника заздалегідь усі необхідні інгредієнти, щоб вони були кімнатною температурою;
  • не виставляйте занадто високу температуру при випіканні, щоб не згорнулися жовтки (достатньо 120 - 130 ° С.);
  • хрумку скоринку на поверхні можна підготувати за допомогою пальника або духової шафи, шляхом виставлення режиму гриль на 3-4 хвилини. Або зробіть карамель окремо і після остигання десерту, залийте її зверху.

Десерт готується у спеціальних формах. Їхній обсяг варіюється в межах 50-250 мл. Не бажано робити десерт масою більше 120 грамів, інакше він погано підніматиметься.

Інгредієнти

Що потрібно для класичного крем-брюле:

  • вершки (33% жирності) – 500 мл;
  • яєчні жовтки – 5 шт.;
  • цукор - 80 гр.;
  • ванільний цукор – 1 ч. ложка (або паличка ванілі);
  • тростинний цукор – 2 ст. ложки (для приготування карамельної скоринки).

Покроковий рецепт крем-брюле

1. Розігрійте духовку до 130-140 С°. А тим часом у миску розбийте жовтки та додайте цукровий пісок. Перемішайте віночком.

2. У сотейник з товстим дном налийте вершки та внесіть ваніль (можна взяти натуральний стручок, з якого потрібно дістати м'якоть). На невеликому вогні доведіть до кипіння, потім відключіть підігрів. Зачекайте 15 хвилин, потім вийміть ванільний стручок. Якщо ви використовували екстракт або порошок, то достатньо прокип'ятити вершки з ваніллю і не наполягати.

крем брюле десерт

3. Введіть половину вершків у жовтки, одночасно помішуючи. Суміш, що вийшла, перелийте до вершків, що залишилися.

4. Розлийте крем по формах і поставте їх у глибоке деко в духовці. У лист налийте води на 2/3 висоти форм (необхідно, щоб нагрівання відбувалося рівномірно).

крем брюле рецепт українською

5. Випікайте протягом 30-40 хв. на режимі нагрівання зверху та знизу (без конвекції). Головне слідкуйте, щоб крем не став густим, але й не зварився. Перевірити готовність можна так: злегка потрясіть форму і по центру десерт повинен тремтіти.

як приготувати крем брюле

6. Обережно дістаньте крем із духовки і відразу формочки і дайте трохи охолонути. Потім виймайте десерт, потримавши на водяній бані, дайте йому остаточно охолонути і заберіть у холодне місце на 3 години.

7. Щоб карамельна шапочка не розм'якшилася, робіть її безпосередньо перед подачею. Промокніть її паперовим рушником і присипте цукровим піском.

як готувати крем брюле

8. Окремо варто розповісти про крем-брюле для торта або чізкейка. Він трохи відрізняється від класичного варіанта. Тут треба охолоджені збиті вершки додати поступово 2 ст. ложки вареного згущеного молока і довести до однорідної консистенції. Готовим кремом потім промазати коржі торта.

крем брюле рецепт

Смачного!

La-torta.ua - все для приготування в домашніх умовах. Придбати все необхідне для випікання ви можете у спеціалізованому магазині для кондитерів. Щоб познайомитися з асортиментом продукції, зайдіть на сайт la-torta.ua.

Можливо, вас зацікавить: Рецепт сирників