Кількість
|
Вартість
|
||
|
Сорбат калію (харчова добавка Е202) – калієва сіль сорбінової кислоти, є природним консервантом і широко застосовується при консервуванні харчових продуктів.
Це гранули білого кольору без відчутного запаху (він насправді є), з кислуватим смаком.
Переваги консерванту:
1. Має ефективну антимікробну дію.
2. Добре розчиняється у воді, органічних розчинниках.
3. Переносить термообробку.
4. Швидко змішується з сумішшю продукту.
5. Не впливає на смак продукту.
6. Не є антибіотиком, тому вважається нешкідливим для людини.
7. Речовина призупиняє зростання цвілевих грибів і дріжджів і тим самим подовжує термін придатності продукту.
8. Довго зберігається (до 2 років).
Допустимі норми:
Добова доза споживання сорбата калію: 25мг / кг ваги людини.
Максимально допустима його кількість в сировині і готових продуктах становить: від 0,1 до 0,2%.
Харчова добавка Е202 широко використовується:
- для консервування фруктових і овочевих консервів, яєчних і кондитерських виробів (при виготовленні цукерок і шоколаду), м'ясних і рибних продуктів, плодово-ягідних соків і безалкогольних напоїв.
- для консервування ферментованих (квашених) овочів, тому що при цьому бажане молочнокисле бродіння майже не пригнічується.
- в невеликих кількостях він додається до маринадів, які містить оцет і пряних соусів, особливо східно-азіатської кухні, щоб оберегти їх від дріжджів і цвілевих грибів.
Застосування:
- масло, маргарини: 60-120г / 100кг продукту;
- майонез, гірчиця, кетчуп тощо: 100-200г / 100кг продукту;
- м'ясні копченості, копчені ковбаси: 200г / 100кг сировини;
- консервовані овочі: 100-200г / 100л розсолу;
- томатне пюре (12%): 50-150г / 100кг продукту;
- джеми, варення, повидло тощо: 70-200г / 100кг продукту;
- плодово-ягідне пюре: 50-60г / 100кг продукту;
- фруктові начинки для випічки: 150-200г / 100кг продукту;
- фруктові заготовки для йогуртів та інших молочних продуктів: 100-150г / 100кг продукту;
- яблучний сік напівфабрикат: 65г / 100кг продукту;
- виноградний сік-напівфабрикат: 65-80г / 100кг продукту;
- концентрати фруктових соків: 100-200г / 100кг продукту;
- безалкогольні напої: 40-60г / 100кг продукту;
- газовані безалкогольні напої: 30-40 г / 100кг продукту;
- настої трав, чай, кава: 40-60г / 100кг продукту;
- слабоалкогольні вина: 20-30г / 100кг продукту;
- безалкогольні вина: 50г / 100кг продукту;
- цукрові кондитерські вироби (цукерки, начинки для вафель, нуга, праліне, шоколад): 150-200г / 100кг продукту;
- борошняні кондитерські вироби (бездріжджові): 130-200г / 100кг продукту;
- масляний крем: 200г / 100кг продукту.
Склад: калієва сіль сорбінової кислоти.
Умови зберігання: зберігати в сухому прохолодному приміщенні в герметично закритій упаковці, берегти від світла.
Вага: 50г
Виробник: Китай