Кількість
|
Вартість
|
||
|
Ваніль - Vanilla planifolia, сімейство орхідні - Orchidaceae.
Натуральна ваніль в стручках - здорова альтернатива ваніліну, ванільному цукру та іншим хімічним ароматизаторам. Використовується для приготування десертів і напоїв.
До складу спеції входять ефірні масла, анісовий спирт, кислота, альдегід, а також багато дубильних речовин, смол і цукрів.
Особливості: палички ванілі зазвичай довжиною від 10 до 20 см, коричневого забарвлення, м'які, еластичні, злегка скручені і маслянисті на дотик. Кращі сорти покриті нальотом білих кристалів ваніліну. Якщо палички світло-забарвлені, тверді і ламкі, розкриті і потріскані - значить, ваніль низької якості. Родина ванілі - Мексика і Центральна Америка.
Рекомендації щодо застосування:
Ваніль має тонкий, багатий, п'янкий, солодкий аромат. Але на смак гірка, тому перед вживанням її ретельно розтирають в порошок у фарфоровій ступці разом з цукровою пудрою. Потім цей ванільний цукор вже можна використовувати. Для його приготування на 0,5 кг цукру беруть 1 паличку ванілі. Для посипання кондитерських виробів можна використовувати цукор, з яким в одній банці зберігалася не розмолота ваніль - своїм запахом вона досить швидко просочить весь цукор.
У тісто ваніль вводять безпосередньо перед тепловою обробкою, в пудинги, суфле, компоти, варення - відразу після їх приготування, так само, як і в холодні страви. Бісквіти і торти просочують ванільним сиропом вже після приготування.
Вживають ваніль в малих кількостях - 1/20 частина палички в розрахунку на порцію або 1/4 частина палички на кілограм продуктів, вкладених в тісто. Незайвим буде пам'ятати, що солодкий запах ванілі оманливий. Варто переборщити - і страва стане гіркою.
Використовують ваніль в кондитерському виробництві і при приготуванні солодких страв. Нею ароматизують шоколад, продукти, що містять какао, печива, бісквіти, креми, морозиво. Киселі, компоти, муси також набувають більш вишуканий смак після її додавання. В алкогольній промисловості її додають в лікери.
Ваніль не дуже любить інші прянощі та спеції - поєднується з шафраном і корицею.
Рецепт Мексиканського шоколаду:
Інгредієнти: 200 мл води, 3 ст. ложки какао, насіння 2-х стручків ванілі, 1 ст. ложка чорного перцю, мед або цукор за смаком.
Приготування: змішайте воду і какао, додайте насіння 2 стручків ванілі і 1 ст. ложка чорного перцю, перемішайте і додайте мед або цукор за смаком. Злегка остудіть та насолоджуйтеся неповторним смаком мексиканського шоколаду.
Довжина стручка: 14 см
В упаковці: 2шт стручкової ванілі
Виробник: Індонезія